En gång inom fasadrenovering i Stockholm

Året var 1678 och utvecklingen av Sveriges huvudstad hade tagit fart ordentligt. Många av stans första någonting hade tillkommit. Den första kommersiella bagaren hade slagit sig ner i en gränd på en bakgata i innerstadens östra delar. En frisör, tro det eller ej, hade öppnat verksamhet vid Fatburen. Stans första polisstation hade också sett dagens ljus. Den här texten kommer dock att ta avstamp i ett särskilt ämne och yrke. Nämligen Stockholms första firma inom fasadrenovering.

Firman hade startats av två bröder som noterat ett relativt nytt behov i stadsbilden. Husen som byggdes för mellan 50-100 år sedan hade börjat se säckiga ut. Deras utsidor liksom förtvinade, som muskler på en människa. Det var något som behövdes i Stockholm och fasadrenovering var svaret.

De båda bröderna slog upp portarna till verksamheten inom fasadrenovering i Stockholm i maj 1678. Sedan dess var ingenting sig likt, bokstavligt talat. Det började med att de utförde fasadrenovering på en byggnad som fanns belägen i anknytning till firmans egna lokaler i Stockholm. Därefter så fortsatte det då de fick en beställning i ett hus två kvarter längre bort. Ja, och sedan var det så det såg ut. Efter att ungefär sex olika hus i Stockholm fått fasadrenovering sågs byggnaderna av ”rätt” person. En direktör, och inte vilken som helst. Direktör Wallenskiöld. Han skojar man inte bort, som man hade sagt i moderna ordalag. Fanskapet var rikt som ett äppelträd och han delade knappt med sig av något till stadsborna. I alla fall inte fram till nu.

Direktören hörde om det där nya. Den nya trenden som det talades om på Södermalm och vars rykte nått ända in till stan. Fasadrenovering i Stockholm. Ja, det var minsann det nya. Det var direktören helt övertygad om. Han valde att själv komma till brödernas lokaler på Södermalm. Trots att det bara tog ca 20 minuter för honom att ro (eller snarare ros) över vattnet och sedan promenera upp för kullen till Fatburen hade han inte satt sin fot på ön på över 15 år. Patrask, tyckte han.

Han knackade ovänligt och bestämt på dörren. Nu skulle han få tala med bröderna som var först med att syssla med fasadrenovering i Stockholm. Han var både auktoritär och nyfiken. Det blev ett spännande möte.