Inget är som en flyttstädning

Flyttstädning är ett av de roligaste uppdragen som städare. Det dyker alltid upp spännande saker och man lär sig massor om folk. Till skillnad från städning hos samma hushåll löpande så får man se olika hem varje gång, så det är alltid nytt även om upplägget för en flyttstädning är detsamma hela tiden. En lagom mix av att man vet vad man ska göra och att det är annorlunda. Ja, när vi kommer in för en flyttstädning är möbler och diverse utburet redan, men det gör bara att man kan använda sin fantasi lite. Varför är det en fläck på golvet där i hörnet, och vad är det för konstig tavla man ser konturerna av på väggen? Är det tomatsås eller blod på kökslisten egentligen? Du ser, det finns mycket man kan fundera över vid flyttstädningen. 

Vissa har så rent hemma så man nästan tror att de redan gjort flyttstädningen när man kliver in, och hos andra vet man inte om de någonsin sett en mopp i hela sitt liv. Man kan föreställa sig vilka som bott där, ibland är det så uppenbart en barnfamilj med hund eller en ensamstående man, andra gånger har man inte en aning och kan hitta på vad som helst. Det händer också att man hittar intressanta grejer under en flyttstädning, kanske ett foto som kilat in bakom en list eller ett smycke i vattenlåset. En övergiven lök i köksskåpet. Den sistnämnda är kanske inte så mycket att orda om utan bara slänga, men ibland får man ett stort tack för att man återbördat en försvunnen ägodel som dykt upp under flyttstädningen efter att ha varit borta i många år.

Det händer att man får komma tillbaka till samma bostad flera gånger för flyttstädning, när någon flyttar ut igen ganska snart. Det tycker jag alltid känns lite tråkigt, för då har det ju aldrig riktigt blivit ett hem för den personen. Andra flyttstädningar är lite sorgliga, när man ser att någon bott länge på samma ställe och man kanske kan gissa att flytten inte var helt önskad. Själva flyttstädningen går numera ganska mycket på rutin, men då hinner man fundera på alla som haft sitt hem där och vars spår jag går och suddar ut.