Inför fasadtvätt

Sist vi lämnade sammanhanget var stod det fasadtvätt på schemat. Javisst, något ingen i hushållet trott att de behövt förrän de fått tipset av en kompis. ”Fasaden ser smutsig ut. Har ni funderat över fasadtvätt?” löd frågan som kastade omkull precis allt som Erik och Linn tänkt innan.

Vi ska komma ihåg en sak: Det är väldigt viktigt för paret att det ser bra ut. Och med ”det” menas precis allt som kretsar kring deras eget liv. Det var viktigt alldeles oavsett om det gällde kläder, bil, färg på huset eller då – skulle det visa sig – behovet av fasadtvätt. Om en enda person påpekat att det fanns ett behov av detta, ja då behövde något ske. Något var ett nära samråd mellan Erik och Linn där de skulle besluta sig för vad de behövde göra.

  • ”Jag ser det också nu” sa Erik
  • ”Vadå, vad ser du?” svarade Linn något oroad
  • ”Jag ser behovet av fasadtvätt. Vi har ändå bott här i många år men aldrig någonsin tvättat fasaden på huset. Alltså, vad har vi tänkt på egentligen?”

Linn visste att Erik tenderade att använda dramatiska ord om mycket. Så även med fasadtvätt, uppenbarligen. Hon försökte tona ner allvaret och sa att det nog inte var så himla illa. Att de plötsligt skulle vara helt uppe i ett behov av fasadtvätt, något de inte tidigare hört talas om, det var ”lite märkligt kanske?” som hon uttryckte det.

Erik föreslog att de skulle gå ut på baksidan och titta på fasaden i dagsljuset som nu strilade in mellan träden. ”Titta!” sa han och pekade på den ljusblå fasaden. ”Ja?” svarade Linn menande.

  • ”Här behövs verkligen fasadtvätt. Titta hur det ser ut uppe i hörnen. Ser du där? Det bruna? Så ser det inte ut på andra hus. Det gör det verkligen inte. Vi behöver verkligen tänka på fasadtvätt. Låt oss tänka på det redan nu, säger jag” sa han stressat.

Hennes förhoppning var att hon inte skulle se de saker han hävdade sig bevittna men nej, det gick inte. Hon såg behovet av fasadtvätt lika tydligt som han gjorde. De sneglade sedan på Torstenssons hus och sedan på familjen Nilssons kåk från trädgårdens västra flank. Inget av de andra husen hade samma missfärgningar. En fasadtvätt skulle få lov att ske. Så var det bara.